Teaching Method

In order to achieve optimal understanding and clinical application of Kinetic Flossing, the maximum number of participants will be 20 individuals. There will be two Kinetic Flossing®Clinical Instructors, one acting as basic instructor, and the other as assistant instructor. Theory presentations will be done with the aid of PowerPoint and videos. At the end of the theoretical course, there will be a practical application of techniques up to the point where participants can perform them without flaws.

Participation Requirements

Candidates desiring to participate in KINETIC Flossing training seminar are required to have:
Theoretical knowledge of the anatomy and kinesiology of the human body,
A Health Science bachelor of Science
Any prior experience in soft tissue mobilization techniques will be helpful for better understating the seminar.

Trainees will be provided with full equipment (Kinetic Flossbands and Tools) for performing the techniques, as well as for their overall participation in the Seminar.

Furthermore, all participants will receive teaching material that will include videos, images and texts, which they can consult for any questions past the completion of the seminar. At the end of the seminar, participants will be evaluated through a short oral or written examination.

Description of Seminar

The duration of the KINETIC Flossing Course is 8 hours in one day. Trainees will have to be in the location of the seminar 30’ prior to its commencement so they can register their participation to the seminar.

 

 

9:00 – 9:30 (30 min) Introduction to the techniques:
Basic theoretical principles, indications and contraindications, expected results from techniques use
9:30-10:00 (30 min) 1st Lab. Kinetic Flossing Application Techniques:
Demonstration of KINETIC Flossing theory,application of the techniques by the students
10:00-10:30 (30 min) Fascial System, Blood Flow Restriction adaptations: Anatomy of facial meridians, function, interaction with other soft tissues
1ο Break 10:30-10:45 (15 min)
10:45-13:30 (2 hours 45 min) 2nd Lab. Shoulder Kinetic Flossing
3rd Lab. Humeral Kinetic Flossing
4th Lab. Elbow/ Forearm Kinetic Flossing
5th Lab. Hand
Kinetic Flossing
6th Lab. Trunk
Kinetic Flossing
7th Lab. Pelvic
Kinetic Flossing
2ο Break 13:30-14:30 (1 hour)
14:30-16:15 (1 hour 45 min) 8th Lab. Thigh
Kinetic Flossing
9th Lab. Knee
Kinetic Flossing
10th Lab. Tibial/Fibular
Kinetic Flossing
11th Lab. Foot
Kinetic Flossing
3ο Break 16:15-16:30 (15 min)
16:30-17:00 (30 min) Discussion – Evaluation and Participation Certificates awarding

 

Share This