Επιδράσεις – Προσαρμογές

Πως λειτουργεί το Kinetic Flossing?

Η εφαρμογή της τεχνικής Kinetic-Flossing βασίζεται κυρίως στο θεωρητικό υπόβαθρο τριών μηχανισμών.

 

Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση:

Η θεωρία της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης απαιτεί την κατανόηση της λειτουργίας της περιτονίας ( συνδετικού ιστού). Η περιτονία είναι ένα ειδικό σύστημα στο ανθρώπινο σώμα το οποίο μπορούμε να το παρομοιάσουμε με έναν ιστό αράχνης ή σαν ένα πυκνό ύφασμα , το οποίο καλύπτει και διαπερνά κάθε μυ , νεύρο , αρτηρία και φλέβα καθώς επίσης και όλα τα εσωτερικά μας όργανα , την κάρδια , τους πνεύμονες , τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτού του ιστού είναι ότι δεν είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από διαφορετικά μέρη αλλά, είναι μια δομή η οποία εκτείνεται από το κεφάλι μέχρι τα πόδια χωρίς να διαχωρίζεται σε κάποιο σημείο. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι όλα τα μέρη του ανθρωπίνου σώματος είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με την περιτονία. Η περιτονία αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και μπορεί να διατείνεται και να κινείται ελεύθερα.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα υπάρχουν δύο στρώματα περιτονιών, η επιφανειακή περιτονία και η εν τω βάθει . Η επιφανειακή περιτονία χωρίζει το δέρμα από το μυοσκελετικό σύστημα επιτρέποντας την φυσιολογική ολίσθηση των μυών και του δέρματος . Η εν τω βάθει περιτονία είναι ένας καλά οργανωμένος, πυκνός, με ινώδες στρώμα ιστός ο οποίος αλληλεπιδρά με τους μυς. Στα στρώματα των περιτονιών στεγάζεται το ιδιοδεκτικό σύστημα καθώς βρίσκονται διάφοροι υποδοχείς, κυρίως μηχανοϋποδοχείς, αλλά και ατρακτοειδή κύτταρα.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι η ισχυρή ελαστική συμπίεση που εφαρμόζεται στα μαλακά μόρια, θα πυροδοτήσει νέες νευρομυϊκές προσαρμογές. Κατά την εφαρμογή του Kinetic Flossing, μεταφέρεται ισχυρή συμπίεση μεταξύ των μαλακών μορίων και των στρωμάτων των περιτονιών. Η τριβή που δημιουργείται μεταξύ των σωμάτων κατά την κίνηση , βοηθά στην απελευθέρωση πιθανών ρικνώσεων και σκληρύνσεων, στην αποφυγή εναπόθεσης ουλώδους ιστού ή και στη λύση αυτού, και στη διέγερση του κολλαγόνου για την βελτίωση της κίνησης μεταξύ των περιτονιακών στιβάδων.

Ενδοκρινική ανταπόκριση:

Η παροδική ισχαιμία διεγείρει την παραγωγή πρωτεϊνών και ορμονών (αυξητική ορμόνη, προσταγλανδίνη) που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο χρόνο επούλωσης. Η φλεβική συγκέντρωση δημιουργεί μια μεταβολική συσσώρευση που με τη σειρά της αυξάνει αναβολικούς παράγοντες και προωθεί την διόγκωση του μυϊκού κυττάρου ( μυϊκή υπερτροφία, αύξηση ). Ακόμα η αντιδραστική υπεραιμία που ακολουθεί στην περιοχή, μετά την συμπίεση, αυξάνει τον μεταβολισμό και μεταφέρει νέα θρεπτικά συστατικά απομακρύνοντας παράλληλα τα διάφορα ‘’ενδομυϊκά απόβλητα’’ από την περιοχή, επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό την επούλωση.

Λειτουργική επανεκπαίδευση:

Η εφαρμογή K-Flossing σε αρθρώσεις παρέχει την δυνατότητα στον θεραπευτή να πραγματοποιήσει κινήσεις σε μεγαλύτερο εύρος , χωρίς εμφάνιση πόνου. Αυτό διότι λόγω της ισχυρής συμπίεσης, η πύλη πόνου δέχεται ερεθίσματα τα οποία προηγούνται από τα σήματα πόνου που ήδη υπάρχουν και στέλνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ακόμα ο θεραπευτής , μέσω του K-Flossing, προκαλεί ένα είδος μηχανικής επικέντρωσης στην άρθρωση και λειτουργικής επανεκπαίδευσης –διόρθωσης (functional correction), καθώς ‘’επιβάλει’’, μέσω του ιμάντα, την σωστή κινητοποίηση, σε διάφορες ανατομικές δομές( π.χ. επιγονατίδα, ωμοπλάτη). Επιπλέον, λόγω της ισχυρής συμπίεσης ο ασθενής αντιλαμβάνεται σε καλύτερο βαθμό τις κινήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο κιναισθησίας του.
Share This